Alacaklı temerrüdünün kendiliğinden doğan sonuçları nelerdir?

Alacaklının temerrüdünün sonuçları zor durumda kalan borçluyu korur niteliktedirler. Bu sonuçlar, borçlunun muhafaza masrafların alacaklı tarafından karşılanması, borçlunun sorumluluğunun hafiflemesi, eğer hasar oluşursa hasarın alacaklıya geçmesi ve alacaklı temerrüdünün borçlu temerrüdü ile ilişkisidir.

Alacaklı temerrüdünün sonuçları nelerdir?

3- Alacaklının kabulden kaçınması haksız olmalıdır.

  1. Alacaklı Temerrüdünün Genel Sonuçları:
  2. 1-Borçlunun sorumluluğunun hafifletilmesi.
  3. 2- Hasarın alacaklıya geçmesi.
  4. 3-Alacaklının ödemezlik def'ini ileri sürememesi.
  5. 4-Borçlu temerrüdünü sona erdirmesi.
  6. 5-Borçlunun masrafları alacaklıdan isteme hakkı

Alacaklı temerrüde düşerse ne olur?

Alacaklının temerrüde düşmüş olması, kural olarak borçlunun borcunun sona ermesine neden olmamaktadır6. Bu kuralın istisnası ise, TBK m. 5937 (eski BK m. 501) hükmünde yer alan ve alacaklının, kefilin ifa teklifini kabul etmemesi halinde kefilin, kefaletten kurtulacağını öngören düzenlemedir.

Bir borçlunun temerrüde düşmesinin koşulları ve sonuçları nelerdir?

Genel olarak borçlu temerrüdünde aranan ilk şart “edimin ifa olanağı bulunmasıdır. Şayet edimin ifası objektif olarak imkânsızsa borçlu temerrüdünden söz edilemez. Borçlu temerrüdünde aranan diğer bir şart da “borcun muaccel olmasıdır. Borç istenebilir hale gelmeden temerrütten bahsedilemez.

Alacaklının temerrüd nedir?

Temerrüt, kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi hâlidir. Temerrüt alacaklının ve borçlunun temerrüdü şeklinde iki türlüdür. Gerek alacaklı ifa edilmek istenen edimi kabul etmeyerek; gerekse borçlu yerine getirmekle borçlandığı edimi zamanında ifa etmeyerek borca aykırı davranmış olur.

Borcu sona erdiren durumlar nelerdir?

Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.

Alacaklı ne zaman temerrüde düşer?

Alacaklı edimin ifası için gerekli hazırlıkları yapmış olmalıdır. Alacaklının sunulan ifayı kabul etmekten kaçınması halinde borçlu temerrütten kurtulur bu durumda alacaklı temerrüde düşer. g- Borcun ifa edilmemesi borca aykırı bir davranış olmalıdır.

Alacaklı kısmi ödemeyi kabul etmek zorunda mı?

Taraflar yaptıkları sözleşme ile kısmi ifaya izin verebilirler. Bu durumda alacaklı borçlunun yaptığı kısmi ifa teklifini kabul etmek zorundadır. ulaşmak istediği ve borcu sona erdiren doğal sonuçtur.

Borcun temerrüde düşmesi nedir?

Temerrüde düşmek sanıldığının aksine borcu hiç ödeyemeyecek halde bulunmak veya iflas etmek anlamına gelmez. Borcu tam olarak ödeyememek veya zamanında ödeyememek manasına gelir.

Related Post