Borç istemek caiz mi?

Cevap: Borç para isteyene vermek, sadaka vermekten daha sevabdır. Zira hadîs-i şerifte buyuruldu ki: “Sadaka verilen her dirhem için on sevab, ödünç verilen her dirhem için ise, onsekiz sevab vardır. Çünki borç ihtiyacı olana verilir. Sadaka belki ihtiyacı olmayanın eline düşebilir”.

Alacağını istemek günah mi?

Dinî ölçülerimize göre borçlanmanın meşru olmadığı durumlarda gereksiz yük olarak müslümanlardan borç istemek de, meşru değildir. Çünkü Peygamberimiz “İnsanlara yük olmayınız…” buyurmuşlardır. Borçlandığı zaman ise mutlaka ödeme niyetiyle borçlanmalı, borcunu zamanında ve güzel bir şekilde ödemelidir.

Borcunu ödememek günah mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bir kişinin ödeme imkânı olduğu halde zamanında borcunu ödememesinin caiz olmadığına hükmetti.

TL borç verip dolar alınır mı?

Kağıt para ile yapılan bütün işlemlerde paranın değeri esas alınır. Borç ödeme işlemi de bu para ile yapılacaksa o zaman da paranın değerinin esas alınması gerekir. Çünkü kağıt para ile olan borçları misliyle ödemenin başka yolu yoktur.

Borç para vermek sevap mı?

İnsanların birbirleriyle yardımlaşma yollarından birisi de borç alıp-borç vermek. Borç vermeyi dinimiz teşvik etmiş ve bu eylemi sevap olarak nitelendirmiş.

Borcunu ödemeyen adama ne yapmalı?

Borcunu ödemeyen kişinin borcunu tahsil edebilmek için icra hukuku devlet zoru ile tahsilat işlemini yürütür. Burada haciz kavramı yaygın olarak kullanılıp eğer belirlenen süre içerisinde söz konusu borç ödenmezse haciz yöntemine gidilir.

Karz ne demek?

Arapça kökenli bir sözcük olan karz ödünç ve borç demektir.

Borcunu ödemeyen kimse hapse girer mi?

Mal beyanında bulunmayan borçlu hakkında, alacaklının talebi üzerine, beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyikine hükmedilir; ancak bu süre 3 ayı geçemez. Borçlu mal beyanında bulunduğunda, hapis cezası düşer.

Related Post