Diyabetin vücuda zararları

Şeker hastalığı hangi organlara zarar verir?

Uzun süre tedavi edilmediğinde damarlarda hasar oluşmaktadır. Kan dolaşımını etkileyen bu hastalık ciddiye alınmadığı takdirde böbreklere, beyin ve sinir sistemine, gözlere ve diğer hayati organlara zarar verebilir.”

Diyabetin en ciddi ve en ağır komplikasyonu nedir?

Retinopati (Gözlerin hasar görmesi): Yetişkinlerdeki körlük ve görme bozukluğunun önde gelen sebebidir. 15 yıl boyunca diyabetik olan, şekeri kontrolsüz kişilerin % 2'si kör olurken, % 10'unda ağır görme bozukluğu gelişir. Nefropati (Böbreklerin hasar görmesi): Diyabetli kişiler için büyük bir tehdittir.

Şeker hastaları dikkat etmezse ne olur?

Kontrol edilmeyen glikoz seviyeleri vücuttaki kan damarlarına ve sinirlere hasar verir. Şeker hastalığı olan kişilerin yaklaşık u'i kalp hastalığından dolayı hayatını kaybetmektedir. Böbrek yetmezliğinin sık görülen sebeplerinden biri de şeker hastalığıdır.

Diyabet vücudu nasıl etkiler?

Diyabet hastalarında metabolizmanın zayıflamasıyla birlikte enfeksiyonlara açık hale gelen vücut yapısı, sinir hasarıyla yaralanmalara açık hale gelmekte, ayak bölgesinde yaşanan his kaybı doğrultusunda ise açık yaralar, hasta farkında olmadan ortaya çıkmaktadır.

Şeker hastalığı ilk nerelere vurur?

Diyabetli hastaların yüzde 10-20'si böbrek yetersizliği nedeniyle kaybediliyor. Uzun süreli diyabetin sinirlerde yol açtığı bozukluklar nedeniyle ayaklarda uyuşma, yanma, karıncalanma, ağrı ve güçsüzlük ile tanımlanan diyabetik nöropati yani şekere bağlı ağrılar hastaların yüzde 70'ini vuruyor.

Şeker hastalığı nereye vurur?

Yüksek kan şekeri seviyeleri sinir hasarına yol açar.Periferal nöropati hastalarında ellerde, ayaklarda, ciltte karıncalanma, ağrıve uyuşma görülür ve güçsüzlük yaşanır.

Diyabetin erken dönem komplikasyonları nelerdir?

Diyabetin Komplikasyonları Nelerdir?

  • Diyabetik ketoasidoz (DKA) …
  • Hiperozmolar hiperglisemik durum (HHD) …
  • Laktik asidoz (LA) …
  • Hipoglisemi. …
  • Mikrovasküler komplikasyonlar:
  • Diyabetik nefropati. …
  • Diyabetik nöropati. …
  • Diyabetik retinopati.

Related Post