Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi hesaplama

Değer artışı kazancında endeksleme nasıl yapılır? Alış tarihinden önceki ay ve satış tarihinden önceki ay Yİ-ÜFE oranındaki artış %10 ve üzeri ise mal ve hakların alış bedeline bu artış oranı uygulanarak bulunan yeniden değerlenmiş alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark bulunarak gayrisafi kazanç bulunur.

Gayrimenkul değer artış kazanç vergisi nasıl hesaplanır?

Değer artış kazancı vergisi hesaplanırken gayrimenkulün satın alındığı tarihteki fiyatı üretici fiyat endeksine (ÜFE) göre yeniden hesaplanır. Gayrimenkulün satış bedelinden, ÜFE'ye göre hesaplanan bedel çıkarılır. Elde edilen sonuçtan vergi ve harç gibi giderler de çıkarılır.

Değer artış kazancında indirilecek giderler nelerdir?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler; Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler, Ödenen vergi ve harçlar.

Gayrimenkul satışında 5 yıllık süre nasıl hesaplanır?

Öncelikle edinim tarihi ile satış tarihi arasındaki süre 5 yıl içinde olmalı. 5 yılı aşarsa gelir vergisine tabi olmaz. 5 yıllık sürenin hesabında takvim günü esas alınmaktadır. Soruda, 2021 Aralık-2017 Kasım arasındaki süre 4 yıl 1 aydır. Buna göre 5 yıllık süre şartı gerçekleşmiş oldu.

Değer artış kazancı vergisi nasıl ödenir?

Gelir Vergisi Kanununa göre satın alınan konut, daire, ev, işyeri vb. yapılan satın almalardan sonraki 5 yıl içerisinde satılırsa gayrimenkul değer artışı kazancı olarak hesaplanır ve vergi talep edilir. Değer artış kazancı vergisi ve kira gelir vergisi ödemeleri vergi dairelerine yapılır.

Değer artış kazancı vergisi ne kadar?

Elde edilen sonuçtan, gayrimenkul değer artış kazanç istisna bedeli çıkarılır. Bu bedel yıllara göre farklılık gösterebilir. Gelir İdaresi Başkanlığının tablosuna göre 2021 yılının istisna gayrimenkul değer artış istisna bedeli 19.000 TL'dir.

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi ödenmezse ne olur?

Bedelin tapuda düşük gösterilerek değer artış kazancının eksik beyan edilmesi ve durumun idarece tespit edilmesi halinde, eksik beyan edilen vergi ve vergi ziyaı cezasının idare tarafından tarh edilerek, gecikme faiziyle tahsil edileceği vurgulandı.

Değer artış kazancı beyan edilmezse ne olur?

Konutunu aldığı tarihin üzerinden 5 yıl geçmeden satan 110 bin mükellef, değer artış kazancı beyannamesi için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesinde buluştu. Düşük vergi ödemek için yanlış beyanda bulunanları, eksik ödenen tutarlarla birlikte yüklü miktarda para cezaları bekliyor.

Kimler değer artış kazancı vergisi öder?

Değer artış kazancı, gayrimenkulünü 5 sene içerisinde satın alan ve geçtiğimiz sene satarak gelir elde eden kimseler bu sene ödemekle mükellef oluyor.

Değer artışı kazancı vergisinde 5 yıl sınırı kalktı mı?

Ev sahibi olan, gayrimenkul satan herkesi ilgilendiriyor. 5 yıl detayı bulunuyor. Edinme tarihinden itibaren gayrimenkuller 5 yıl içinde elden çıkarılırsa, kazançlar değer artış kazancı kapsamında yer alıyor. Değer artış kazancında 2021 için 19 bin TL gelir vergisinden istisna tutuluyor.

Değer artış kazancı yüzde kaç?

Değer artışı kazancında endeksleme nasıl yapılır? Alış tarihinden önceki ay ve satış tarihinden önceki ay Yİ-ÜFE oranındaki artış %10 ve üzeri ise mal ve hakların alış bedeline bu artış oranı uygulanarak bulunan yeniden değerlenmiş alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark bulunarak gayrisafi kazanç bulunur.

Related Post