Hplc ile aflatoksin analizi nasıl yapılır

Uygun solventler ile numunedeki aflatoksinler solvent kısmına geçirilerek süzüldükten sonra elde edilen süzüntü IAC'ye getirilir. İmmunoaffinite kolondan hazırlanan örnek geçirilir ve aflatoksinler burada tutuklanır. IAC saf su ile yıkanır, IAC'den metanol ile aflatoksinler ayrılır ve HPLC'ye verilir.

Aflatoksin analizi neden yapılır?

Aflatoksinler yüksek dozlarda tüketildiğinde zehir etkisi gösterir. Tüketicilerin korunması amacıyla ithalat, ihracat ve rutin kontroller esnasında numuneler alınarak Bakanlığa bağlı laboratuvarlarda analizleri yapılır. Zararlı olabilecek miktarda aflatoksin içeren gıda ve yemler tüketime sunulmaz.

Aflatoksin nasıl tespit edilir?

Aflatoksinin parçalanabilmesi için gerekli olan sıcaklık 300ᵒC civarında olup pişirmek, dondurmak, ilaçlamak gibi farklı uygulamalar ile yok edilmesi de mümkün değildir.

Aflatoksin hangi besinlerde bulunur?

Aflatoksinler özellikle Antep fıstığı, yerfıstığı, badem, fındık gibi sert kabuklu ile kuru incir gibi kurutulmuş meyvelerde, buğday, arpa, pirinç gibi tahıllarda, mısırda, kırmızıbiber gibi baharatlarda bulunur.

Sütte aflatoksin analizi nasıl yapılır?

Çiğ süt reaktif kabında yaklaşık 40 derece sıcaklıkta 3 dakika kadar inkübasyona bırakılır. Daha sonra test çubuğunu reaktif kabında 3 dakika daha bekletip, test çubuğunda çıkan çizgilere göre sonuç pozitif veya negatif şeklinde yorumlanarak antibiyotik olup olmadığına karar verilir.

Aflatoksin Hangi kansere yol açar?

Yemlerle birlikte 15 ppb aflatoksine bir kez bile maruz kalınması durumunda dişi ratlarda 80 ve erkek ratlarda 70 haftada %100'e varan oranda karaciğer kanseri oluşabilmektedir. Aflatoksinler ayrıca böbrek tümörlerine, kolonik müsinöz adenokarsinoma, sarkom ve fibrosarkoma sebep olurlar21.

Aflatoksin zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Orta derecenin üzerine aflatoksin alımıyla ortaya çıkar. Kanama, akut karacier hasarı, ödem, gıda sindirimi, emilim veya metabolizmada değişiklik ve ölüm gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.

Aflatoksin oluşmaması için ne yapılmalı?

Harmanda ıslak zemin ve toprak üzerine fındık zurufu dökülmemeli, harman zemini kuru olmalı, 10 cm den kalın serilmemeli ve sık sık karıştırılmalıdır. Yağışlı durumlarda zurufun üzeri örtülmeli, örtü olarak kullanılacak malzemenin zurufla teması engellenmelidir. Uzun süre zurufun üzeri kapalı tutulmamalıdır.

Aflatoksin zararları nelerdir?

Aflatoksinler insanlarda akut nekroz, siroz ve karaciğer kanserine neden olurlar. Özellikle B1, kuvvetli bir kanserojendir ve etkisini karaciğerde gösterir. Aflatoksin seviyesinin yüksek olmasının pek çok zararlı etkileri bulunmakla birlikte, düşük olması da tehlikeyi azaltan bir faktör değildir.

Sütte Aflatoksin nedir?

Aflatoksinler, Aspergillus flavus (Asp.flavus) ve Aspergillus parasiticus (Asp. parasiticus) küfleri tarafından temel olarak üretilen yüksek düzeyde toksik sekonder metabolitlerdir.

Aflatoksin M2 nedir?

Aflatoksinler; aspergillus flavus, aspergillus paraciticus ile bazı Penicillium ve Rhizopus türleri tarafından sentezlenen, insan ve hayvanlarda akut ve kronik zehirlenmelere neden olan metabolitlerdir. Aflatoksin B1, B2, G1, G2, M1 ve M2 olmak üzere başlıca altı ana bileşikten oluşurlar.

Related Post