Hukuka aykırı olarak ne demek?

Bu kavram, Anayasa Mahkememizin 22.06.2001 gün ve 2-2 sayılı kararında da benzer biçimde tanımlanmıştır. Sözü edilen kararda: “Hukuka aykırılık en başta milli hukuk sistemimiz içinde yürürlükteki tüm hukuk kurallarına aykırılık anlamına gelir.

Hukuka aykırı delil ne yapılır?

Hukuka aykırı delil, hukuk kurallarına aykırı yollarla elde edilmiş delilleri ifade etmektedir. CMK'da olduğu gibi Anayasa da hukuka aykırı delillerin yargılamada kullanılamayacağını açıkça belirtmiştir. Anayasanın ilgili m.38/6 hükmüne göre kanuna aykırı yollarla elde edilmiş bulgular delil olarak kullanılamayacaktır.

Günlük hukuka aykırı delil midir?

GÜNLÜK, DELİL OLABİLİR ? ÖZET : Ortak yaşanan evde bulundurulan not defterinin elde edilmesinde, hukuka aykırılık yoktur.

Delil yetersizliğinden ceza verilir mi?

Deliller, ceza muhakemesinde önemli bir yere sahiptir. Çünkü ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır ve bu amaç ancak ispatlar ile mümkündür. En önemli ispat aracı ise delildir.

Kanuna aykırı ne demek?

Hukuka aykırı delil kavramı, hukuk normlarına, kurallarına aykırı elde edilmiş olan her türlü delil olarak tanımlanabilir. Bu hukuka aykırılık sadece ülkede hâlihazırda uygulanan yasalar ve ilgili mevzuat değil evrensel ve uluslar üstü düzeyde geçerli olan hukuk kurallarıdır.

Hukuka aykırı delil ne zaman kullanılabilir?

Anayasanın 38/6, CMK'nın 217/2 ve 206.maddelerindeki açık ve amir hüküm uyarınca, maddi gerçeği ortaya çıkarma amacıyla dahi olsa, hukuka aykırı olarak elde edilmiş bulgular delil olarak kullanılamaz; duruşma okunamaz, tartışılamaz; hükme esas alınamaz.

Mahkemede delil olarak neler kullanılır?

6100 sayılı HMK hükümlerine göre; uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanun'a göre “belge” olarak kabul edilmektedir (HMK m.199/1).

Hukuka aykırı deliller kullanılır mı?

Anayasanın 38/6, CMK'nın 217/2 ve 206.maddelerindeki açık ve amir hüküm uyarınca, maddi gerçeği ortaya çıkarma amacıyla dahi olsa, hukuka aykırı olarak elde edilmiş bulgular delil olarak kullanılamaz; duruşma okunamaz, tartışılamaz; hükme esas alınamaz.

Hukuki delil nedir?

Delil (Hukuk) Hakkında Detaylı Bilgi Dava konusu yapılan hakkın gerçekten var olup olmadığının anlaşılması için bu hakkın ve buna karşı yapılan savunmanın dayandığı vakıalar hakkında mahkemeye kanaat verilmesi işlemine ispat denir. Bu vakıaların ispatı için başvurulan vasıtalara ise delil denmektedir.

Related Post