Idari para cezası tebliğ edilmezse ne olur?

İdari para cezaları vatandaşın kabahat niteliğindeki fiillerine karşı verilir. Bu nedenle idari para cezası ödenmezse hapis cezasına çevrilemez. İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir.

Idari para cezası kaç gün içinde tebliğ edilmeli?

SGK tarafından verilen idari para cezalarına karşı ise tebliğ veya tefhimden itibaren 15 gün içinde öncelikle kurum içerisinde İdari Para Cezası Komisyonuna başvurulmalıdır. Bu komisyon itirazı reddederse; bu kararın tebliğ veya tefhiminden itibaren 30 gün içinde İdare Mahkemesinde dava açılmalıdır.

Idari para cezası tebliğ edilmek zorunda mı?

“(1) İdari yaptırım kararı, 11.2.1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgili kişiye tebliğ edilir. Tebligat metninde bu karara karşı başvurulabilecek kanun yolu, mercii ve süresi açık bir şekilde belirtilir.

Idari para cezası sicile işler mi?

İdari para cezaları mahkeme tarafından verilen cezalar olmadığı için adli sicile işlenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Üstelik bu cezalar ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilme gibi bir durumda kesinlikle bulunmamaktadır.

Idari para cezası iptal olur mu?

İdari mercilerin bu cezaya hükmedebilmesi, yasada açıkça izin verilmesine ve yaptırımı uygulama yetkisinin idareye tanınmış olmasına bağlıdır. Aksi halde bünyesinde hukuka aykırılıklar barındıran idari para cezası işleminin iptali söz konusu olacaktır.

Idari para cezası nasıl tebliğ edilir?

B – İdari Yaptırım Kararlarının Tebliğ Usulü 5326 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinde, “(1) İdari yaptırım kararı, 11.2.1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgili kişiye tebliğ edilir. Tebligat metninde bu karara karşı başvurulabilecek kanun yolu, mercii ve süresi açık bir şekilde belirtilir.

Idari yaptırım ne zaman kesinleşir?

Madde 27- (1) İdarî para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idarî yaptırım kararına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde, sulh ceza mahkemesine başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idarî yaptırım kararı kesinleşir.

Idari para cezası kime tebliğ edilir?

5326 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinde, “(1) İdari yaptırım kararı, 11.2.1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgili kişiye tebliğ edilir. Tebligat metninde bu karara karşı başvurulabilecek kanun yolu, mercii ve süresi açık bir şekilde belirtilir.

Related Post