Karadeniz bölgesinin kültürel özellikleri

Karadeniz kültürü nedir?

Karadeniz kültürü içinde önemli yere sahip kemençenin tamamlayıcısı ise horondur. Kemençeyle çalınan türkülerde herkes horon oynayarak eğlenmektedir. Horon oynamak, horon kurmak, horona durmak, horon yapmak ve horon vurmak adlarıyla bilinmektedir. Karadeniz geleneksel giysileri, alpaka ve aktek kumaşlarından yapılır.

Karadeniz bölgesi yöresel kıyafetleri nelerdir?

Yörede kullanılan giysiler arasında çarık, kara lastik, potin, entari, peştamal, kuşak, mes ve lastik ayakkabı yer alır. Bunlar arasında en dikkati çekici ise köy kadınlarının entarilerinin üzerine, bellerine bağladıkları, genellikle beyaz, kırmızı, enlice çizgili veya kareli peştemallerdir.

Karadeniz’in yöresel kıyafetleri ve oyunları nelerdir?

Kentin kıyı kesimlerinde kadınlar peştamal, kefiye, çatma gibi üst giysiler; erkekler çapula, yemeni gibi ayakkabı türleri, İngiliz külotu denen pantolonu yöresel kıyafet olarak kullanmış. Samsun'da davul, zurna ve kemençe ile oynanan oyunlar yaygın.

Karadeniz yemekleri nelerdir?

  • Hamsi Pilavı
  • Hınkal.
  • Karadeniz Lahana Çorbası
  • Karadeniz Usulü Kuru Fasulye.
  • Karadeniz Usulü Palamut Buğulama.
  • Karadeniz Usulü Karalahana Sarması
  • Fasulye Kavurması
  • Trabzon Usulü Kuymak.

Karadeniz bölgesi müzik kültürü nelerdir?

Bölgede halk sazlarından kemençe, tulum, zurna, davul kaval, bağlama ağırlıklı olarak çalınmakla beraber, atma türküler, yol havaları, karşılama, horon halay, bar türü müzikler icra edilmektedir.

Karadeniz’de en çok ne meşhurdur?

Karadeniz zengin yemek kültürü ile birbirinden güzel tatları; laz böreği, hamsili pilav, mıhlama, hamsi tava, hamsi buğlama gibi tüm meşhur yemekleri denemeden dönmemelisiniz! Karadeniz yemek kültürü harika tatları sizlere sunuyor… Karadeniz bölgesi, coğrafi yönden olduğu gibi yöresel yemeklerin çokluğuyla da bilinir.

Karadeniz kadını nasıl giyinir?

Kadınlar, altlarına pamuklu dokumadan üst kısmı beyaz diz ile ayak bileği arasındaki bölümü kir göstermesin diye renkli dokunmuş bel kısmı uçkurlu paçaları bağcıklı ya da lastikli iç donu onun da üzerine çeşitli renklerde bel ile göğüs arasında top formunda düğmeleri bulunan keten veya saten üç etek giymektedir.

Karadeniz Şalına ne denir?

Şalvar: Dizin hemen altına kadar inen sade ve desenli, ince çiçekli bezlerden dikilir. Entari uzunlugunda bir dondur. Genellikle kumaş olarak ipekli, basma ve divitin kullanılır.

Karadeniz bölgesi halk oyunları nelerdir?

Karadeniz bölgesi denince akla gelen ilk halk oyunu ise horondur. Kendi içerisinde de farklı çeşitleri olan horon Karadeniz bölgesinde en çok oynanan yöresel oyun olarak ilk sırada yer alıyor. Karadeniz bölgesinde oynanan başlıca diğer yöresel oyunlar iseatabarı, orta Batum, kaşıklı zeybek ve bozkır halaydır.

Karadeniz’in en meşhur yemeği nedir?

Karadeniz denince akla ilk gelen yemek genelde hamsili pilav oluyor. Ünü tüm Türkiye'yi etkisi altına alan hamsili pilavı yemesi oldukça keyifli. İnsanın yedikçe yiyesi geliyor. Çıtır çıtır hamsileri kesersin, içinde tereyağı bol, kuş üzümü ve dolmalık fıstıklı mis gibi bir pilav ve tabii ki daha fazla hamsi çıkar.

Related Post

Tevfik fikret ve dinTevfik fikret ve din

İçindekiler1 Tevfik Fikret hangi dine mensup?2 Tevfik Fikret hangi anlayış?3 Tevfik Fikret Mustafa Kemal’in düşünce hayatını nasıl etkilemiştir?4 Tevfik Fikret kimle tartışması?5 Tevfik Fikret Neden Tutuklandı?6 Rubabın cevabı ne demek?7