Karpuz büyümeden neden çatlar?

Karpuz da en ideal sulama yöntemi damlama sulamadır. Bölgemizde pratik olması açısından yağmurlama sulama tercih edilmektedir. Karpuzda hasada yakın dönemde sulama kesilmelidir. Aksi taktirde meyvede çatlama çürüme gibi sıkıntılar ekonomik kayıplara neden olacaktır.

Karpuz olgunlaşmadan neden çatlar?

İddialara göre, karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Karpuz küçükken neden çatlar?

Hasat edilmeyen karpuz, aşırı sıcağın yanı sıra nem ve poyraza maruz kalınca önce sararıp sonra da çatladı. Çiftçiler, hasat edemedikleri karpuzların sıcaktan zarar görmemesi için kendi kendilerine bir yöntem buldu. Karpuzlarını samanla örttüler fakat bu yöntemin de karpuzu 4 günden fazla korumadığı öğrenildi.

Karpuz çok su ister mi?

Verimin yüksek ve kaliteli olması için bitki, kök bölgesinde yeterli nemin bulundurulması gerekir bu nedenle karpuz yetiştiriciliğinde sulama yapmak gerekmektedir. Karpuz fideleri tarlaya şaşırtıldıktan sonra iyi bir can suyu verildiğinde bitkiler uzun süre sulamaya ihtiyaç duymadan gelişme gösterirler.

Karpuza hangi gübre verilmeli?

Gübreleme: Karpuz oldukça fazla gübre istemektedir. İyi bir gübreleme programı için toprak analizi yapılmalıdır. Genelde ekimden önce 200-300kg/ha Di Ammonnium Phosphate (18-46-0) verilir. Bitki büyüme döneminde azotça zengin gübreleme yapılmalıdır.

Karpuzu büyütmek için ne yapılmalı?

Toprak Seçimi

  1. Karpuzun ekilecek toprağın mineral bakımından zengin olması önemlidir.
  2. Suyu tutma kapasitesi de yüksek olan topraklar seçilmelidir.
  3. Kil oranı yüksek topraklarda gübreleme yöntemi uygulandığında, verimli bir hasat alınabilir.
  4. Toprağı gübreleyerek yetişme koşullarını daha da uygun hale getirebilirsiniz.

Karpuzun büyümesi için ne yapılmalı?

Karpuzun Toprak İstekleri ve Karpuz Yetiştiriciliğinde Toprak Hazırlığı Karpuz, organik maddece zengin, hafif kumlu, pH değeri 5,8 ila 6,6 arasında olan topraklarda en iyi şekilde yetişir. Aşırı sulak toprakları sevmezler. Yetersiz drenajı ve havalandırması olan ağır killi topraklardan kaçınılmalıdır.

Karpuz kaç günde bir sulanır?

Tohumlar çimlenip yeşerene kadar bolca sulama ister. Büyüme evresinde ise nemli bir ortam sağlanmalıdır. Karpuz ekilen toprağın sıcaklığı ortalama 12 derecede kalmalıdır. Bahar sonuna doğru ise bu sıcaklığın korunması için her 10 günde 1 defa olacak şekilde sulanmalıdır.

Related Post