Karın diyalizi nasıl yapılır?

Periton diyalizi uygulaması için hastanın karın boşluğuna bir tüp yerleştirilir. Özel olarak hazırlanmış ve çok temiz bir torbada bulunan diyaliz sıvıları bu tüp (diğer ismi ile periton kateteri) aracılığı ile hastanın karnına verilir. Oldukça küçük olduğu için kateterin varlığı hastayı rahatsız etmez.

Periton diyalizi ameliyatı ne kadar sürer?

APD veya Sürekli Siklik Periton Diyalizi (SSPD): İşlem yaklaşık olarak 8-10 saat kadar sürer, genellikle hasta uyurken gece yapılır.

Karın diyalizi nasıl olur?

Periton diyalizi sırasında diyaliz sıvısı (veya diyalizat) olarak adlandırılan bir sıvı, kateter aracılığı ile karın boşluğuna verilir. Diyaliz sıvısı karın boşluğuna verildikten sonra bir süre orada kalır, atık ve fazla sıvıyı kendine çekerek kanınızı temizler.

Periton diyalizi kaç şekilde uygulanır?

Diyaliz işlemi hasta tarafından günde 4-5 kez yapılır. Bu şekilde uygulanan periton diyalizine SAPD (Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi) denir. Evde makina aracılığı ile uygulanan periton diyalizi işlemine APD (Aletli Periton Diyalizi) denir.

Periton diyalizi kaç saat sürer?

Noktürnal hemodiyaliz yaklaşık altı ila sekiz saat sürer. Haftada üç ya da yedi gece diyaliz olursunuz. Gün aşırı hemodiyaliz tedavisi seansları, iki günde bir gerçekleştirilir. Tedavi seanslarının uzunluğu genellikle dört saattir ama doktorunuzun reçetesine göre değişiklik gösterebilir.

Hemodiyaliz mi periton diyaliz mi daha iyi mi?

Hemodiyalizde yapay bir zar (bir diyalizör) kullanılır. Buna karşılık, periton diyalizinde (karın duvarlarını çevreleyen periton) doğal yarı geçirgen bir diyaliz zarı olarak kullanılır.

Periton diyaliz hastaları nasıl beslenmeli?

Yüksek sodyumlu gıdalardan kaçının (hazır gıda, zeytin, sosis, peynir, salam). Yiyeceklerinizi, tuz yerine taze bitki ve baharatlarla pişirin. Tuz yerine geçen ürünleri kullanmayın. Sodyum yerine potasyum içerebilirler.

Diyaliz acı verir mi?

Diyaliz acı verir mi? Hemodiyaliz sırasında iğnelerin her biri içeri girdiğinizde biraz acı hissedebilirsiniz. Deri uyuşturma ilaçları bu konuda yardımcı olabilir. Diyaliz tedavisinin geri kalan kısmı acı vermez.

Related Post