Kelime tahlili yapma programı

Kelime tahlili nasıl yapılır?

Türkçede sözcükler, hecelerine göre değil aldıkları eklere göre çözümlenirler. Kelime tahlilinde önce sözcüğün kökü bulunur, daha sonra ise kelimenin sonuna gelen ekler sırasıyla belirlenir.

Kelime tahlili ne demek?

Kelime tahlili ise, kelimenin kökünü, kökten sonra gelmiş yapım ve çekim eklerini tespit et- mektir. Bir başka deyişle kelime tahlili “kelimeyi kök ve eklerine ayırmak de- mektir” (Ergin, 1998 : 349).

Bir kelimenin kökü nasıl bulunur?

NASIL BULUNUR? Kök, bir kelimenin anlam taşıyan en küçük parçasıdır. Diğer bir ifadeyle kelimede bulunan tüm yapım ekleri ve çekim ekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısım, o kelimenin “kök”ü sayılmaktadır.

Büyümenin kökü nedir?

Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי z "doldurma" kökünden türetilmiştir. Büyümek kelimesi tarihte bilinen ilk kez Mukaddimetü'l-Edeb (1300 yılından önce) eserinde yer almıştır.

Türkçede i eki nedir?

-i: iyelik eki: (onun) kalem-i. -i: belirtme hâl eki: kalem-i (kim aldı?)

Eskimek isim mi fiil mi?

Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili)

İsim kök nasıl bulunur?

Bu köklerin ayrımı çok basittir. Köke “-mak / – mek” ekini getirdiğimiz zaman, eğer anlamlı bir kelime ortaya çıkıyorsa “fiil kökü“; anlamlı bir kelime oluşmuyorsa “isim kökü” olarak kabul ederiz.

Related Post