Koyunlarda erken kuzu atması tedavisi nedir

Kuzu atan koyuna ne yapılır?

Atık yapan koyun hemen sürüden izole edilmelidir. Atık kuzular yavru zarlarıyla birlikte, atığın gerçekleştiği yerdeki altlık derhal uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir. Ölü doğum veya doğum sonrası hemen ölen kuzusu olan koyunlarda sürüden ayrılmalıdır.

Gebe koyun kuzuyu neden atar?

Koyunlar yavru attığında hemen akla en meşhur hastalık Brucellosis geliyor. … Bakteri etkenli, virüs mantar, protozoa etkenli hastalıkların yanı sıra besleme noksanlıkları, metabolik hastalıklar, stres, nakliye, kötü barınak koşulları, bitkisel veya kimyasal zehirler düşük yapma sebebi olarak sayılabilir.

Kuzu atan koyun ne zaman koça gelir?

Yurdumuzdaki yerli ırklarımız ise geç geliştiğinden doğumdan sonraki ikinci aşım döneminde yani 1,5 yaşında koça verilmekte, hayvan 2 yaşında iken ilk yavru alınmaktadır.

Yeni doğum yapan koyuna ne verilir?

* Koyuna verilen kesif yem azaltılır. Yiyebileceği kadar iyi kalitede kuru ot verilir. Ayrıca yumuşatıcı etkisi bakımından kepek + yulaf ezmesinden 250-300 gr. verilebilir. * Doğumdan sonraki bir saat içinde kuzuların anasını emmesine yardım edilir.

Brusella olan hayvanlara ne yapılır?

Tedavi : Hayvanlarda Brucellosis tedavisi yapılmaz. Hasta hayvanlar sürüden çıkarılıp elimine edilirler. Korunma : Hastalıktan korunmak için "Rew-1 Brucella Melitensis aşısı" kullanılır.Her yıl dişi kuzu ve dişi oğlaklar üç aylıktan büyük yaşta iken aşılanırlar.

Koyunlarda ikizlik oranı nasıl arttırılır?

Koyunlarda dölverimi, beslemenin önemli düzeyde etkisi altındadır. Aşımdan önce bilinçli bir şekilde yapılan ek yemlemeler ve hayvanın aşım esnasın- da kondüsyonunun iyi olması (3 – 3.5 puantaj) ovulasyon oranının daha yüksek olmasını ve ikizlik oranının yükselmesini sağlamaktadır.

Kuzu Ölümleri neden olur?

Doğum sonrası kuzu kayıplarına başta da belirttiğimiz gibi büyük oranda yetersiz bakım besleme sebep olmaktadır. Bunda yetiştirme şekli kadar nemli, sıcak ve soğuk hava ile beslenme önemli rol oynamaktadır.

Related Post