Kısıtlının ölümü halinde vasi

Kısıtlı ölürse vasi ne yapmalı?

Kısıtlama kararının verilmesi halinde kısıtlının yerleşim yeri ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilan olacaktır. (TMK madde 410) Ayrıca vasinin yerleşim yeri, vesayet makamının izni olmadıkça değiştirilemeyecektir. Vasilik görevi, vasinin ölümü veya fiil ehliyetinin son bulması ile sona erecektir.

Vasi vesayet makamına hesap verir mi?

Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre herhangi bir nedenle görevi sona eren vasi, görevinin sona ermesinden itibaren onbeş gün içinde vesayet makamına vesayet altındaki kişinin malvarlığının yönetimiyle ilgili son raporunu ve kesin hesabını verir.

Vasi olduğun kişi ölürse ne olur?

Fiil ehliyetini bir şekilde kaybeden veya ölen vasinin görevi sona erer. Vasilik görevi uzatılmadığı taktirde sona erer. Vasiliğe engel bir durum ortaya çıkarsa vasi kendisi görevden çekilmek zorundadır. Önemli sebeplerin varlığı halinde göreve devam etmek zorundadır.

Vasi Kısıtlının hesabından para çekebilir mi?

Paranın vesayet hesabına yatırılması ve örneğin altın gibi değerlendirilmesi halinde kısıtlının menfaati bulunduğundan talebin kabulüne karar verilebilecektir. İşlem yapabilmesi için vasiye yetki ve izin verilecektir. İlgili bankaya müzekkere yazılacaktır.

Vasi Kısıtlının hükümlünün borçlarından kendi malvarlığı ile sorumlu tutulabilir mi?

Kısıtlının Fiil ehliyeti yok ise de halen hukuken geçerli bir "şahıs" olmasından dolayı Mahkemenin borç yükleyen kararlarından sorumluluğu devam etmektedir diye düşünüyorum. Vasinin ise vesayet altındaki şahsın borçlarından sorumlu tutulması mümkün değildir.

Vasi olan kişi ne gibi haklara sahiptir?

Vasiler, vesayeti altındaki kimselerin malları için defter tutar, sulh hâkimine hesap verir ve bu mallar üzerinde, kural olarak tek başına tasarruf edemez. Ayrıca, yaptığı hizmetler için ücret isteme hakkına sahiptir. Vesayeti yani kendisine vasi atanmasını gerektiren kişiler kanunda tek tek sayılmıştır.

Vasi tayini için sağlık raporu nasıl alınır?

Vasi atanması için sağlık kurulu raporu alınmasının gerektiği durumlarda ilgili sulh hukuk mahkemesinden alınacak bir yazı ile tam teşekküllü bir hastanesine başvuru yapılır. Başvuru sırasında Sağlık Kurulu Rapor Ücreti ödenmesi gerektiğinde davacı veya istemde bulunan kişinin bu ücreti ödemesi gerekmektedir.

Related Post