Pamuk nerede ve nasıl yetişir?

Yetişme zamanında bolca su isteyen pamuk, hasat zamanında ise sıcak ve kurak bir iklim ister. Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Yoğun olarak ise Şanlıurfa ve çevre illerde yetiştirilir. Özellikle GAP Projesi ile beraber daha yoğun şekilde bölgede yetiştirildiğini söylemek mümkün.4 Mar 2021

Pamuk nasıl yerde yetişir?

Yaz aylarının sıcak olduğu ve kurak olduğu yerlerde en iyi şekilde yetişir. Aynı zamanda bolca suya ihtiyaç duyduğu için su sıkıntısının olmadığı yerde de en iyi şekilde yetişmektedir. Aynı zamanda pamuk için hasat zamanında kuraklık ve sıcaklık olması gerekir.

Pamuk pamuk nerede yetişir?

Yetişme zamanında bolca su isteyen pamuk, hasat zamanında da yine sıcak ve kurak bir mevsime ihtiyaç duyuyor. Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriliyor. Türkiye'de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor. – Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok Şanlıurfa'da yetişiyor.

Pamuk en çok hangi iklimde yetişir?

Pamuk bitkisi, uzun süre don tehlikesi olmayan, yüksek derecede sıcaklığa ve bol güneş ışığına ihtiyacı olan bir bitkidir. Bu bitki sıcak ve nemli iklimleri tercih eder. Toprak sıcaklığı 15 °C'nin altında ise, pamuk tohumları düşük bir filizlenme oranına sahip olacaktır.

Pamuk en çok hangi ilimizde yetişir?

Türkiye'de pamuk hangi bölgede yetişir: Ülkemizde, pamuk üretimi en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılır, yoğun olarak Şanlıurfa ve çevresinde yetişmektedir. Gap projesiyle beraber pamuk ekim alanları hızla artmıştır.

Pamuk yeri nasıl hazırlanır?

TOPRAK HAZIRLIĞI Bu işlemi sonbahar ve kış sürümleri ile tohum yatağının hazırlanması izler. Eğer pamuktan sonra yeniden pamuk ekilecekse sonbahar aylarında saplar kesilip toprak 20-25 cm derinliğinde sürülmelidir.Tarla otlu ve toprak tavı da uygun ise kış aylarında sürüm işleminin tekrarlanması yararlıdır.

Pamuk hangi bölgelerde yetişmez?

Doğu Anadolu Bölgesi'nde Malatya, Iğdır ve Elazığ. Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı yüksek yerlerinde ise pamuk yetiştirilmez. Bunun nedeni yüksek sıcaklık farklarıdır. Karadeniz Bölgesi'nde de yaz ayları kural olmadığından dolayı pamuk yetiştirilmez.

Pamuk üretimi en çok hangi ülkede?

Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 6.102.800 ton üretim ile dünyanın en büyük pamuk üreticisidir. Hindistan 4.690.000 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Amerika Birleşik Devletleri, yılda 4.003.950 ton üretim ile üçüncü büyük pamuk üreticisidir. 976.600 ton üretimiyle Türkiye 6 olarak sıralanmıştır.

Pamuk üretimi hangi bölgede daha az?

Doğu Anadolu Bölgesi'nde Malatya, Iğdır ve Elazığ. Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı yüksek yerlerinde ise pamuk yetiştirilmez. Bunun nedeni yüksek sıcaklık farklarıdır. Karadeniz Bölgesi'nde de yaz ayları kural olmadığından dolayı pamuk yetiştirilmez.

Related Post