Tarımda drenaj nedir

Tarım sektöründe Tarımsal drenaj ise toprağın üretkenliğini arttırmak amacıyla fazla suyun, kontrollü olarak arazi dışarısına atılması işlemidir. Doğal drenajın bozuk olduğu yerlerde sulama yöntemlerinden taşırma ve uzun tava düşünülemez.

Toprak drenaj Nedir?

Drenaj; tarım alanlarında, havadar bir kök bölgesi ve tarımsal faaliyetler için yeter derecede kuru bir üst toprak sağlamak için, kaynağı ne olursa olsun fazla suyun araziden uzaklaştırılmasıdır.

Bahçe drenajı ne işe yarar?

Bahçenizdeki devamlı su birikintilerinin önlenmesi, taban suyu seviyesinin düşürülmesi, alanın devamlı kuru tutulabilmesi, yağmur ve kar sularının topraktan çabucak süzülüp akmasını temin edebilmek için yer altında ve yer üstünde yapılan tesislere drenaj diyoruz.

Tarlada drenaj nasil yapılır?

Tarlanın belirli yerlerinde, 20-30 cm. derinlikte kanallar açarak tarlada birikecek olan sular uzaklaştırılmalıdır. Yetiştirilen bitkilerin etkili kök derinliği, suyun tatlı veya tuzlu olma durumu, toprağın bünyesi, boşaltılan yerin uygun olup olmadığı göz önüne alınarak kanalların derinliği ve aralığı belirlenir.

Drenaj amacı nedir?

Drenaj temellerde, konutları yüzeysel ve yeraltı sularının yol açacağı zararlardan korunmak amacı ile yapılan su ve nem yalıtımı yapabilen özel bir uzmanlık işidir. Temel su yalıtımı uygulamalarında drenaj suyun basıncını düşürme görevini üstlenmektedir. …

Toprak altı drenaj sistemi nedir?

Drenaj, topraktaki fazla suyun bitkilere zarar vermeden uzaklaştırılmasıdır. Sulama ve yağışlarla derine sızan sular, topraktaki geçirimsiz veya az geçirimli bir katmanda birikerek taban suyunu oluşturur. Taban suyu, zamanla kök bölgesine kadar yükselir ve toprağın gözeneklerini doldurur.

Drenajın yararları nelerdir?

Doğaya müdahaleler sonucunda meydana gelen doğal hidrolojik döngü içerisinde meydana gelebilecek bozulmalar drenaj sistemleri kullanılarak asgariye indirilebilir. Yeraltı ya da yüzey su seviyesinin korunması buna örnektir. Mevcut drenaj sistemlerinin korunmasının çevresel faydası yaban hayatı ortamının muhafazasıdır.

Drenaj hangi durumlarda uygulanır?

Alansal drenaj, yer altı sularının yapı temeli altında kaldığı durumlarda uygulanır. Yapı temeli, suyun kaldırma etkisinden korunurken, uygulanan su yalıtımının da korunması sağlanmış olur.

Related Post