Yer fıstığı yetiştiriciliği pdf

Yer fıstığı 1 dönüme ne kadar verir?

Yerfıstığı yetiştiriciliğini profesyonel olarak yapan çiftçiler dekara 500-600 kg/da verim elde edebilmektedirler.

1 dönüme ne kadar yer fıstığı ekilir?

Yerfıstığı ekiminde mibzer, 75-80 cm sıra arası ve 25-30 cm sıra üzeri mesafesine ekim yapacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu mesafelere göre dekara verilecek tohum miktarı iç dane olarak, iri danelerinde 6-7 kg, küçük danelerinde ise 4-5 kg dır. Yerfıstığında ekim derinliği 5-7 cm dir.

Yer fıstığı hangi gübreleme programı?

Potasyum seviyesi düşük topraklarda dekara % 50 K2O içeren potasyum sülfat gübresinden tabandan 10-12 kg/da uygulanmalıdır. Yerfıstığı bitkisinin gelişimi, verim ve kalitesine kalsiyumun etkisi son derece yüksektir. Yerfıstığı ortalama bir verim ile her yıl topraktan 25-30 kg CaO/da kaldırmaktadır.

Yer fıstığı çok su ister mi?

En az 350 mm su gerekiyor. Eğer 500 mm yağış alan bölgede yer fıstığı yetiştirilebiliyorsa, bu miktar yer fıstıkları için daha da iyi görülüyor. Eğer düzenli yağış yoksa sulamayı ihmal etmemelisiniz. Su az olursa, tohum gelişimi ve büyüme engelleniyor.

Yer fıstığı kaç defa sulanır?

Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir. Yağmurlama tekniği ile sulama yapılmalıdır.

Yer fıstığı kaç ayda yetişir?

Ekimden hasada, bir fıstığın büyüme döngüsü, tur ve çeşide bağlı olarak dört ila beş ay sürer.

Fıstığa hangi gübre atılır?

Yaygın bir Antepfıstığı gübreleme programına göre, kış sonu – bahar başı gibi (Şubat-Mart) her olgun ağaç için 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresi ile gübreleme yapmak ve ilkbahar başlarında (Şubat-Mart) suda çözünebilen gübre NPK 15-15-15'i sulama sistemi aracılığıyla gübreleme uygulamaktır (Nisan-Mayıs).

Yer fıstığı neden sararır?

Bulaşık (enfekteli) bitkiler sararır ve yapraklar dökülmeye başlar. Tarlanın genel görünümünde yer yer boşluklar oluşmaya başlar. Hastalığın yayılmasını engellemek için bitki artıkları hasat sonrası tarladan temizlenmeli ve ürün rotasyonu (münavebe) yapılmalıdır.

Yer fıstığı susuz yetişir mi?

Yetişme süresi boyunca toplam 500-600mm'lik yağış yerfıstığı için yeterli olmaktadır. Ancak bu yağışın yetişme dönemine dağılmış olması gerekir. Uzun bir süre yerfıstığı bitkisinin susuzluğa mahrum kalması halinde, kapsüllerin içerisindeki tohumlar tam gelişmezler ve neticede verim düşük olur.

1 dönüm yer fıstık kaç kilo?

Yer fıstığında dönüm başına 350 ile 450 kilogram arası verim alındığını belirten Başpınar, kabuklu yer fıstığının kilogramının tüccarlar tarafından 3,25 ile 4,45 lira arasında satın alındığını ifade etti.

Related Post