Yerfistigi nasil yetisir

Güneş ve ısı isteği fazla olan yer fıstığı, aylık ortalama 20 derece sıcaklık ister. Yer fıstığı çimlenme döneminde en fazla 12 – 13 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Yer fıstığı toprak olarak kumlu ve gevşek yapıdaki topraklarda rahat eder. Bu nedenle yer fıstığı yetiştiriciliği ülkemizde elverişlidir.

Yer fıstığı kaç günde bir sulanır?

Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir.

Yer fıstığı nerede yetişir toprağın altında mı?

Yer fıstığı baklagillerdir, fındık değildir. Yer fıstığı bitkisi olağandışıdır, çünkü yerin üstünde çiçekler açar, yer fıstığının kendisi ise yerin altında yetişir.

Yer fıstığı topraktan kaç günde çıkar?

Büyüme koşullarına ve yer fıstığı yetiştiriciliğine bağlı olarak, hasat alt türler için ürün verme süresi farklılık gösterir. A. h. fastigiata tipleri dikimden genellikle 90 ila 130 gün sonra ve A. h. hypogaea türleri. alt türler için ekimden 120 ila 150 gün sonra ürün verirler.

Yer fıstığı suyu sever mi?

Sulama : Yerfıstığı kumsal topraklarda yetiştirildiğinden, sulama suyuna olan ihtiyacı oldukça fazladır. Yerfıstığı 3 gelişme döneminde fazla miktarda suya ihtiyaç duyar. Yerfıstığı gelişme döneminde en fazla suyu Temmuz ve Ağustos aylarında tüketmektedir. … Yerfıstığında en uygun sulama yöntemi yağmurlama sulamadır.

Türkiyede fıstık nerede yetişir?

Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.

Yer fıstığı en çok hangi bölgemizde yetiştirilir?

Yer fıstığı ekiminin en çok yapıldığı iller ise genellikle güney bölgelerde olan illerde yaygın olmaktadır. Kahramanmaraş, Adana, Antalya, Osmaniye, Muğla ve Aydın gibi illerde yer fıstığı üretimi yapılması yaygın olarak mümkün olmaktadır.

Fıstık hangi mevsimde yetişir?

Fıstık ilk olarak Ağustos ayı başında baklavalık dediğimiz yani boz olarak toplanır. Bu süre 15-20 gün devam eder. Daha sonra fıstık olgunlaşmaya başlar, kızarır, Eylül ortasından sona doğru toplanır'' şeklinde konuştu.

Related Post