Çankırı taş mescit

Taş Mescit ne zaman yapıldı?

Çankırı'da Selçuklu Dönemi'nden kalma en önemli yapıdır. Moloz taştan yapılması sebebiyle tamamen yıkılmış olan şifahane kısmı, Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Alâeddin Keykubat zamanında Çankırı Atabeyi (Valisi) Cemalettin Ferruh tarafından 1235 yılında yaptırılmıştır.

Cemaleddin Ferruh Darüşşifası ne iş yapar?

Darüşşifa ve darülhadis, tekke ve zaviyeler kapatılıncaya kadar Çankırı Mevlevihanesi olarak kullanılmıştır. Mevlevihane kapandıktan sonra bina bir süre cephanelik ve depo olarak kullanılmış, daha sonra bakımsızlıktan harap olmuştur.

Konya Taş Mescit kime ait?

Kapının üstünde bir mermer üzerinde Selçuklu sülüsüyle yazılmış beş satırlık bir kitabe vardır. Bu kitabeye göre mescid, 612 H. Yılının Recebi evvelinde I. İzzeddin Keykavus İbn-i Gıyasüd-din Keyhüsrev zamanında Hacı Ferruh tarafından yaptırıldığını anlıyoruz.

Cemalettin Ferruh kimdir?

Taş Mescit – Çankırı Bundan yedi yıl sonra 1242-1243 yılında Şifahanenin önüne bir Darülhadis ekleten Cemaleddin Ferruh, bu yapılarıyla Çankırı'da ilginç sağlık kurumlarından birisinin kurucusu olmuştur.

Darülhadis Medresesi nedir?

Darülhadis Hadis ilminin öğretildiği medreselere verilen isim. İlk defa, Selçuklu atabegi Nureddin tarafından, Şam'da açıldı. Böylelikle hadis öğrenimi, camilerden medreselere geçmeye başladı.

Mescit nerelere yapılır?

Mescitlerde minber yoktur, bazıları umuma açık olmayan yerlerde, mesela bir iş yerinin içinde bulunur, bu sebeplerden dolayı buralarda hutbe okunmaz, cuma namazı kılınmaz. Mescitler, namaz kılmak için kullanılan küçük mekânlardır. Cami ve mescit ayrımı sadece Türkiye'de vardır.

Darul huffaz ne demek?

Selçuklular, kıraat ilminin okutulduğu medreseleri genellikle “Dârül Huffâz” şeklinde adlandırmışlardır. Bu adlandırma kısmen Osmanlılar dönemine de uzanmaktadır. Timur devri mimarisinde bazı türbelerin çevresinde yer alan külliyelerde hafızların Kur'an okuması için yapılan odalara bu isim verilmiştir.

Related Post