Çek ibraz süresi kaç gün?

– Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. – Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. – Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.

Çekte 10 günlük süre ne zaman başlar?

İbraz ettiği çek üzerindeki meblağ düzenlenen yerde ödenecek ise çek üzerindeki ödeme tarihinden itibaren 10 takvim günü, ödeme başka bir yerde yapılacak ise 30 takvim günü içerisinde ibraz edilmelidir.

Çekte ibraz süresi geçince ne olur?

İbraz süresinin geçmesiyle birlikte düzenleyen, çekten cayabilir. Çeki düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı çeki elinde bulunduran alacaklının başvurma hakkı mevcuttur. Alacaklıda mevcut bulunan başvurma hakkı için zamanaşımı süresi, ibraz süresinin sona ermesinden sonra başlar.

Çekte zamanaşımı süresi ne zaman başlar?

ÇEKTE ZAMANAŞIMI Yukarıdaki maddede yazılı zamanaşımı süresi eski kanunda 6 ay iken yeni Türk Ticaret kanunu ile bu süre 3 yıla çıkarılmıştır. Bu süre çekin ibraz süresinden itibaren değil ibraz süresinin dolduğu günden itibaren bir gün sonrasından başlayacaktır.

Çekte zaman aşımı kaç yıl?

ÇEKTE ZAMANAŞIMI 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 814. maddesi; ''(1) Hamilin, cirantalarla düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Çek hükmünü ne zaman kaybeder?

TTK m.814- (1) Hamilin, cirantalarla, düzenleyen ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Çekte vade tarihi olur mu?

Türk Ticaret Kanunu'muzda yer alan “çekte vade olmaz , çek görüldüğünde ödenir” düzenlemelerine rağmen keşideciler çekin üzerine düzenlenme tarihi olarak ileride gelecek olan bir tarihi yazarak, çekte vade uygulamasını fiilen gerçekleştirmektedirler.

Çeklerin bankaya ibrazı ne demek?

İbraz etmek; meydana çıkarmak, göstermek demektir. İbraz süresi: Ödeme araçlarının vadelerinden farklı ibraz süreleri vardır. Örneğin, bir çek keşide edildiği yerde ödenecekse on gün; keşide edildiği yerden başka yerde ödenecek ise bir ay içinde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. Bu süreler, ibraz süreleridir.

Çek günü geçtikten sonra tahsil edilir mi?

Çekin ödeme günü geldiğinde ve hesapta para yoksa çek karşılıksız olmaktadır. Bu durumda çekin hamili keşideciye 10 günlük süre tanıyabilir ve bu süre içinde çekin arkası yazılmadan beklenebilir. Eğer 10 gün sonunda çek hala ödenmemiş ise hukuki işlemlere bir an evvel başlanır.

Related Post