Şeker hastalarının oruç tutması

Buna rağmen pek çok diyabetli hasta oruç tutabilir. Örneğin sadece insülin direnci veya gizli şekeri olanların oruç tutmasında sakınca yoktur. Yine Tip 2 diyabeti olan ama diyetin yanında sadece şeker dengeleyici ilaç kullanan, henüz şeker düşürücü ilaç ya da insülin kullanmayan diyabetliler oruç tutabilir.

Şeker hastaları neden oruç tutamaz?

Yüksek riskli diyabet hastaları oruç tuttukları takdirde, özellikle ciddi kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), diyabetik koma (ketoasidoz), vücutta ciddi susuzluk (dehidratasyon) ve damarlarda pıhtılaşmaya meyil (tromboz) risklerine maruz kalabilirler.

Diyanet şeker hastası oruç tutabilir mi?

Şeker hastalığı başlangıç aşamasında olan; günde yalnızca bir tek ve şeker düşüklüğüne neden olmayan ilaç kullanan hastaların oruç tutması, doktorlarından da onay alınarak mümkün olabilir. Ancak özellikle şekeri düşürücü bazı grup ilaçları ve insülin kullanan hastaların oruç tutmaları sakıncalıdır.

Şeker düşünce oruç bozmak günah mı?

İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.

Hangi hastaların oruç tutması sakıncalıdır?

Ramazan ayı süresince özellikle kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanların oruç tutmaları sakıncalıdır. Ramazan ayı süresince ağır yiyeceklerin tüketilmemesi, bol sıvı alınması ve ağır sporların yapılmaması gerekir.

Şeker kaç olursa oruç tutulmaz?

Kan şekeri ayarının bozulması, bilhassa sık ortaya çıkan kan şekeri düşmeleri (hipoglisemi: kan şeker seviyesinin 60 mg/dl ve altına inmesi) oruç tutmaya kalkan şeker hastaları için önemli bir sorundur.

Şekeri 300 olan oruç tutabilir mi?

Oruç sırasında şeker takiplerini yapabilmeleri, kan şekerleri 60'ın altında ya da 300'ün üzerinde ise oruçlarını bozmaları gerekir.

Oruçta şeker yükselir mı?

Ramazanda kandaki şeker düzeyi ilk günlerde düşer ancak ikinci haftadan sonra kan şekeri 40 ile 80 puan arasında yükselir. Ramazanda iftarda tüketilen yiyeceklerin hem kalorisi fazladır hemde miktarı fazla çeşitten dolayı artmıştır.

Tip 1 diyabetliler oruç tutabilir mi?

Yeterli danışmanlık ve destek alabilen, insülin pompası kullanan tip 1 diyabetli kişilerin Ramazan ayında oruç tutmaları mümkündür.

Kan şekeri bakmak orucu bozar mı?

Şeker ölçmek, aynı zamanda kan aldırma statüsüne girdiği için orucu bozmayan unsurlar arasına girmektedir. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

Kimler oruç tutmamalı?

Aşırı zayıf kişiler, Vücut direnci düşük olanlar, Yeni ameliyat geçirenler, Kemoterapi gören kanser hastaları, oruç tutmamalı ya da doktor kontörlünde tutmalıdır.

Related Post